2009. február 3., kedd

egy kis tollinga, gödöllői díjátadó, és más, Láncszemek

Petőfi Sándor Művelődési Központ, tollinga szervezők, alkotók és közönség Kudlik Júliával és Radnóti Lászlóval, 2009.01.25.


Szakmai zsűri tagok: Dr. Fráter Zoltán (nemrégen még Eltén irodalmi előadásait hallgattam) és Dr. Ujszigeti Dezső (egy idézet részlete tolligán közzétett szakmai véleményéből: „A zsűri is ember. Téved. Én is. Olvasóteremből nyulacska A barna monoklis lány című karcolata valahogy kikerült. Ez az én különdíjas művem. Sajnálom. Ezen már tűzvirág bölcs aforizmái sem segítenek”…….. ezek levelének zárómondatai, különösen elgondolkodtatóak, tetszik. olyan, amit csupán hozzám írhattak, rám szabhattak)



A Különös arcok című (tollrajz-karcolat és karikatúra között) irodalmi levélnek szánt munkám (arcok akiket rejt: Szegedi Maszák Mihály és Kenyeres Zoltán, akikre a lehető legnagyobb szeretettel emlékeztem), csupán remélhettem, hogy kiválasztatik, könyvben, nyomtatásban megörökíttetik, és valóban megjelenhet a tollinga 5. kötetében 2. díjas alkotásként, őrzi azt a különös emléket, legalábbis apró szeletét, amit abban az intézményben kaphattam. Az élményanyag azonban ennél sokkal nagyobb, egyszer talán megíródik a többi is. Boldog voltam abban a röpke egy szemeszterben 2008 télből hajló tavaszán, legalább 20-25 hasonló különös arc előadásain és szemináriumain.


(talán itt eljött az idő, hogy rajzok is, az íróakadémián 2006? 2007-ben készült előadók arcait is közöljem. Igen, ide mindenképpen vissza kell térnem)


Kis öröm nagyobb… a figyelmesség bárhonnan is, jólesik. a jan19.-i Zalai Hírlap cikk után, mely a Láncszemek könyv és kísérő, továbbdolgozott zalaegerszegi kiállításról (január 22) számol be, az ICA Irodalmi centrifuga folyóirat pedig, valamint az FMK Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei februári prospektusában mutatnak ízelítőt a február 6-i eljövendő péntek esti Láncszemek kiállításból.


2 megjegyzés:

R írta...

Gratulálok és csodálom a kitartó munkádat, erőfeszítésedet! Soha nem adod fel...És végre van eredménye is. A vers nagyon tetszett, lehallgattam.
R.

... írta...

Köszönöm. milyen kár, hogy olyan nagyon messze vagy. szép megnyitó volt, igaz, így is csupán majdnem az, amit képzeltem, mert azért még cenzúrázás is akadt, legszebb aktok szövegeimmel,... egy közösségi ház, ahol gyerekek, idősek, más tér, közeg, mint amit valójában álmodtam magamnak, mégis boldog voltam, elégedett, azt hiszem. a film tudod, kivetítőn, ami nyitotta, zárta, a sötétségből világított a hangom a képek versek síkjaiban, hatásos volt, olyan amit csak képzelhettem. már rég álmodom arról, hogy a filmjeim amiket mostanában verseimből szövegeimből életem szakaszaiból képekkel, fotókkal aláfestve álom és valóság között, szóval hogy kiállításokon, talán máshol, fesztiválon, hasonló helyeken arcomból visszatükröződnek. pl olyan helyeken ahol nőkkel, nőirodalommal, képzőművészettel foglalkoznak. ezek a rövid filmetüdök valahol egyesítenek mindent ami vizualitás. filmet, irodalmat, képzőművészetet. internetes honlapon azért más. nem ugyanaz a hatás, mint a sötétből az arcok, nézők sziluettje mögül ahogyan magam is újraélem. sokan voltak, legalábbis ez a kis hely megtelt, még ha nem is kifejezetten a szakma volt jelen. különös, különleges embereknek örülhettem. ez is csupán álmom, hogy egyszer írók is, képzőművészek, ... színházi emberek jelen lesznek kiállításaimon, filmvetítéseken. és egyáltalán, hogy lehetőség lesz megmutatkozni ezzel az arcommal az embereknek. azt hiszem, mindenekkel együtt, öröm volt. főleg az, hogy először történt, nem izgultam, egészen meglepett nyugodtságom, szinte anyaként tartottam kézbe az estet, a felolvasó fiatal lány eltéről, és gitározó fiú iparművészetiről, még a rutintalanságukkal, tapasztalatlanságukkal sem vettek vissza, mintsem inkább valami kedvességet, bájt adott az estnek. legalábbis én így fogadtam be. és azért jó, hogy nem egyedül állítottam ki. az a különös ebben, hogy talán mind az öt kiállítás más jellegű lesz. egyik szakmai est íróval, szerkesztővel beszélgetve, másik fiatal kezdő előadókkal, harmadik talán művészettörténész vagy profi zenésszel,... ki tudja? mindenesetre érdekes tapasztalat. na és az agyaghímzéseim ma is leveszik lábukról az embereket. volt akinek ez tetszett leginkább, akadt aki egészen el volt ragadtatva. csak sikerülne valahogy azokkal is már komolyabban foglalkoznom, tovább fejlesztenem, ahogyan álmodtam.
szép estét neked, örültem, hogy itt jártál.