2009. február 22., vasárnap

Vámos Úr kedves, Ön...

Mackó hívott, néznék-e bele, gerlóczi márton fiatal író beszél a vámossal. Hát nem igazán van időm, mondom, de kisvártatva, a kíváncsiság. kellett-e nekem felmenni. Mit hallok, éppen Vámos meséli, amikor nem vették egyetemre, 1 évig nyomdászatot tanult. És mit hoz fel példának, s mint igen nagy hibát, mire hívja fel a néző és a kedves mit sem sejtő márton fiatal úr figyelmét… szemtől szembe felmutatva könyvét, éppen borítót, címlapot... nos, hogy egy szövegben együtt nem szerepelhet a groteszk (ért.: talp nélküli) és az antiqua (ért.: reneszánsz, barokk, klasszicista, azaz hajszálnyival cicomásabb, talpas) betűk. Hát ha valóban továbbadja, mint ahogy kényszeredetten megjegyzi, ráadásul a kiadójának, ez a fiú, igen nagyot fognak rajta nevetni. Ekkora sületlenséget is csak ez a nálam igen kedvelt, szeretnivaló Vámos mondhat, különben lenne-e ilyen édes feje. Arcot értem. Mosoly. végeredményben. A pontos szabály nyomtatványok esetében az, csakhogy nehogy már egy egész ország legyen félrevezetve :), na és a könyv kiadója, ugyebár, hadd ne szenvedjen sérelmet ilyen butaságért, tudjuk, hogy a médiának minden megengedett (nemcsak neki), és hogy nekünk akiket sérelmeznek, alázatosnak lenni célszerű,….de azért ez mégse…, nos, az a szabály tehát, hogy éppenhogy a feltűnően ellentétes betűk szerepelhetnek együtt, mármint betűpárok (merthogy két különböző betűtípus szerepelhet egy írásban, ez ami még jó a szemnek), így a groteszk és antiqua például (éppen amit Vámos Úr kifogásol, mi több, bizony kajánul lemosolyog, előző inkább akcidens nyomtatványokon), valamint az egy csoportba tartozó betűk éppen azok, melyek ütik egymást, tehát nem keverhetőek, így pl. a különböző talpasak csoportjából, így az antiqua csoportba tartozók (klasszikus a barokkal), stb., Helvetica Ariellel, Tótfalusi Timessal, szóval a ren-barokk-klasszikus betűit ne! ha lehet, sem egymással, sem azonos csoportba tartozók. Ami megengedett szabály, hogy az egyneműek, pl. az általa is említett Times (mely talpas) esetében lehet nyugodtan kiemelésekre használni együtt egy típusból a kurzív (dőlt vagy döntött), illetve félkövér, kövér betűket. Tehát mehet együtt a normál, kurzív és dőlt minden fajtája egy családból, mellette egész nyugalommal egy bármilyen groteszk nem talpassal társaságban.


Persze, értjük mi, hogy a szabályt sem szükségszerű követni, sőt, de azért a leültetett szabályt így összezavarni…


Na. Kellett nekem ez? Mentségem, az efféle dolgokban mindigis szerettem a precizitást. Ha már szakmai kérdésként említve, tessék pontosnak lenni, igen kedvelt Vámos Úr:)


Ön, kedves Vámos Úr, tehát, megjegyzem szeretettel, felületes:)


Örök Tiszteletem (úgyszintén vissza kaján mosollyal):

a napló jegyzője.


de! van azonban egy ajánlatom, mellyel minden kiegyenlítve. Ön segít megjelentetni a rózsaszín nyulamat, hiszen minden ereje, képessége... nem kevés hatalma megvan hozzá (micsoda birtok!), aminek magam mind híján, és én szemet hunyok efelett a baki felett. mit szól? nos?


(mit ad a fennvaló, született egy szempillantás alatt levél, csak éppen nem az, aminek kellene.... ráadásul fiktív is... bárcsak valóság lenne, de boldog is lennék:)


hogy mindig minden jó valamire, nem huncutság?......... ilyen szép kereknek lenni világ... milyen szép világ.

Nincsenek megjegyzések: