2009. május 28., csütörtök

tanulópénz

(...) Valakinek a mai napból. válasz, egy majdani találkozásra.

Sok fájdalom van bennem, irányodban, mert szeretet volt feléd. Még ha időnként máshogyan is fordultak a fények. Adtam akkor is, amikor csak elvettél. De szerettelek volna látni. Itt vagyok. Kíváncsi.A lelkem tiszta. Amíg élek, egyenes úton megyek. bárhogyan is görbül bármerre ez az út. Lépteim egyenesek. Az álmaim? – vezetnek.

Egy levelezésből.2009/5/20 Matkovich Ilona
Szia Zsuzsa!

Tegnap nagyon érdekeseket meséltél a könyvedről. A népszabis cikkbe beleírnám a tapasztalataidat néhány mondatban. Írd meg légy szíves a telefonszámod, hogy felhívhassalak. Ha van, inkább vezetékest.
Köszi előre is. Matkovich Ili
------------------------------------------------------------------------------
Szia Ilona,

szívesen, csak vezetékes van: 303-00-83

a Zalai Írók Egyesülete, Pannon Tükör művészeti könyvek sorozatában Gulyás Tamás – Becsey Zsuzsa Láncszemek című első általam szerkesztett és piacra önerőből nehéz körülmények között eljuttatott könyvről beszéltem

a kiadó vezető, Pannon Tükör szerkesztő Péntek Imre segített az indulásnál, kis pályázati pénzzel a Zalaegerszeg M.J. város Millecentenáriumi Közalapítványa által támogatva (200 e Ft), melyből 164 példányt sikerült nyomtatni, de mégiscsak egy lökést adott a folyamat elindítására, hiszen ha nincs, nem is jön létre valószínűleg a könyv, aztán a kiállítással egybekötött könyvbemutató velünk, szerzőkkel, ahol a szerkesztő mutatta be a könyvet, és nyilvánosan mintegy kerekasztal körül, beszélgetett velünk, igen maradó, barátságos találkozás volt, mindezt a zalaegerszegi Színházban magyar kultúra napján megejtve, szép este volt, majd segített megjelenni a Pannon Tükör folyóiratba is, cikkem a könyvről fotók-versekkel, valamint a következő számban szintén bemutatkozó lehetőséget adva verseim-rajzaimnak, ezt még várom, illetve volt szó arról is, legalábbis szándék, hogy az anyag eljut kritikusokhoz, recenzió, cikkek jelennek meg. én mégsem látom, hogy a könyv eljutott volna a szakmáig, sem az emberek köztudatába.

a probléma, hogy úgy a szerkesztés, mint nyomdára előkészítést követően a nyomdai munkálatokat követően a terjesztést is nekem kellett kézbe venni, gyakorlatilag az egész könyvet magam kiviteleztem, egyenként vittem értékesítési területekre (művészeti, kulturális helyszínek, boltok), és ahol sikeres volt az üzletvezetővel, átvevővel a tárgyalás, ott bizományba vették be. mivel a könyv nincs a köztudatba, nem is juthat el a célközönségig. ez a probléma, hogy hiába van könyv, ha nem tud eljutni az olvasókig.


mindezt azért írom, hogy voltak szép kezdemények, de sajnos ahhoz hogy működőképes legyen a könyvkiadás, szükséges egy olyan komoly kiadói-nyomdai-terjesztői háttér, aki kezébe veszi teljes felelősséggel a reklámokkal, recenziókkal való terjesztést, hogy ne az alkotóknak kelljen kuncsorogni könyvesboltokban, hogy egyáltalán szóba álljanak velünk, és bevegyék a könyvünket.

puszi, jókkal,
zsuzsa.

------------------------------------------------------------
Menni kell, tovább, csinálni. Ami adatott. Mindig ami adatik. Becsülni. Egy következő könyvvel.

Nincsenek megjegyzések: